Afwerking

Afwerking

Er zijn vele manieren om een houten vloer van een afwerklaag te voorzien. De meest gangbare zijn: Oliën van de houten vloer. Lakken van de houten vloer of hardwas (of wax) op de houten vloer. Olie trekt in de houten vloer en is als afwerklaag de meest natuurlijke matte afwerking. Lak vormt een slijtvaste ondoordringbare laag op de houten vloer. Hardwas, hardwas-olie valt tussen olie en lak in, het trekt in de houten vloer, de poriën van het hout raken verzadigd met was en zo ontstaat dan een beschermlaag deels in en op de houten vloer.

OLIE:

Houten vloeren kunnen worden afgewerkt met speciale vloerolie. De vloerolie wordt in een à twee lagen ingewreven en uitgepoetst. De olie dringt diep in de poriën van het hout. Olie geeft de houten vloer een heel natuurlijke matte uitstraling, de nerfstructuur is goed zichtbaar, beschadigingen of krasjes zie je echter nauwelijks.

Voordelen:

Een olievloer is relatief makkelijke in het onderhoud. Een geoliede vloer moet 1 à 2 keer per jaar worden behandeld met een onderhoudsolie. De vloer hoeft na behandeling niet te worden uitgepoest.

Nadelen:

Omdat een olievloer (onderhouden met onderhoudsolie) altijd een enigszins ‘open’ structuur houdt is een olievloer wat gevoeliger voor vuil dan een gelakte of met hardwas behandelde vloer.

LAK:

Een houten vloer kan afgewerkt worden met lak, dit is voor de meeste mensen de bekendste afwerking. Tegenwoordig is de lak meestal op waterbasis. Bij lakken wordt op het hout meerdere lagen lak ter bescherming aangebracht. Lak is filmvormend en zorgt voor een sterke slijtlaag.

 

Lak glanst altijd wat meer dan een met hardwas of olie afgewerkte houten vloer. Kleine beschadigingen en oneffenheden zullen vooral bij vlak invallend licht opvallen. Er zijn echter moderne extra matte lakken te koop die er bijna hetzelfde uitzien als een hardwas- of olievloer. Bovendien bevatten de lakken die wij verkopen een uv-filter, dit zorgt ervoor dat de houten vloer onder invloed van (zon)licht niet of minder verkleurd.

Voordelen:

Het grote voordeel van een gelakte houten vloer is dat de vloer makkelijk te reinigen is. Het schoonhouden kan met gewoon handwarm water, eventueel af en toe met een parketreinigingsmiddel. Wij verkopen hiervoor een speciaal parketreinigings- en onderhoudsmiddel. Eens in de twee à drie maanden, (afhankelijk van het gebruik) moet de vloer behandeld worden met een parketpolish ter bescherming van de laklaag.

Nadelen:

Nadeel van lak is dat als de vloer beschadigd is dit praktisch niet plaatselijk bij te werken is.

HARDWAS, WAX:

Hardwas bestaat uit een combinatie van natuurlijke oliën en wassen (olie en was). Het wordt in twee lagen op de vloer aangebracht. De poriën van het hout raken verzadigd met was. Een hardwas vloer wordt onderhouden door het aanbrengen en uitboenen van een dunne laag vloeibare was.

Hardwas is slijtvast maar niet krasvast. Eventuele beschadigingen vallen niet zo op en kunnen gemakkelijk plaatselijk worden weggewerkt.
Wilt u een vrijblijvende offerte, of heeft u nog verdere vragen over het leggen, schuren of bv. schade aan uw vloer, dan kunt u contact opnemen met Timmer Parketvloeren.